Wannabe fitgirl

 

Lake Bled, Slovenië ♡ 05-09-2018 

Summer ready?

Healthy lifestyle. Smoothies. Ik noem mezelf regelmatig een wannabe fitgirl en daar kan ik best wel om lachen. Want ik houd teveel van chocola ?. Maar gelukkig ben ik ook dol op groenten en fruit. In de lente en zomer vind ik het heerlijk om koude smoothies boordevol vitamientjes te drinken. We hebben sinds vorig jaar een awesome blender, dan is het een echt feestje! ? Om daarnaast te sporten lijkt me ook wel wat. Spieren kweken, een kast worden ?. Nee hoor, grapje. Maar… Ik ga wel beginnen met de BBG! ??

BBG, wat is dat? 

“Slank en fit op het strand” kent iedereen inmiddels wel denk ik. Ik heb me daar ook heel lang schuldig aan gemaakt, elk jaar het voornemen maken dat ik dit jaar echt, maar dan écht ga afvallen voor dé bikini lichaam in de zomer. En dat mislukt iedere jaar weer ? blame the delicious food in Bosnia. En oma’s taartjes (zo verrukkelijk lekker).

Oké, ik zal jullie niet langer in de spanning houden. BBG is een afkorting van Bikini Body Guide. “Huh? Toch maar weer een poging tot dé bikini lichaam?” Soort van… ik heb gemerkt dat het afvallen als hoofddoel voor mij niet werkt – ik ga me daar dan iets te veel op focussen en dat werkt averechts voor mij. Dus dat gaan we dan even anders doen hé? Maar waarom dan toch de BBG?

Start today, repeat tomorrow.

12 week challenge! 

Echt heel lang heb ik aan wedstrijdzwemmen gedaan en dan was het telkens een uitdaging om een nieuwe PR (Persoonlijk Record) te zwemmen. Dat motiveerde mij om steeds sneller te gaan. Het is zo’n kick als het gelukt is. Die kick wil ik weer voelen. Ik houd wel van challenges (en idd van chocola maar dat heeft er nu niks mee te maken, thanks autocorrectie). Het daagt me uit als ik een doel voor de ogen heb. Het liefst dan ook zo concreet mogelijk. De BBG 1 heeft een 12 weken programma met allemaal workouts die je prima thuis kunt doen met een aantal attributen (lang leve de Action ?). Elke training / dag / week / maand kunnen afvinken lijkt me zo fijn!

Ik wil dit doen om mij fit te voelen en te ontdekken hoe ver / lang ik het kan volhouden. Ik heb heb in het verleden het BBG programma 3 weken volgehouden, ik merkte toen al verschil aan mijn lichaam en hoe ik me voelde. Mijn lichaam werd strakker en ik had meer energie. Het voelde heerlijk om even helemaal kapot te gaan tijdens de training en daarna mij tevreden te voelen over mijn harde werken. Waarom heb ik het toen niet volgehouden? Ik wilde te snel en te veel (van 0 naar 100 gegaan, geen warming up etc.), waardoor ik pijn kreeg in mijn knie. Dat werd onbedoeld een héle lange pauze. ?

Ik heb ervan geleerd en tegenwoordig is er ook een BBG beginners programma! Daarmee wil ik gaan beginnen voordat ik BBG 1 doe. Ook heb ik in de afgelopen drie weken 3x per week gesport om er weer een beetje in te komen (thanks zusje voor de motivatie!)

Kayla Itsines is de creator van de BBG.

Instagram: @kayla_itsines / @sweat

Oke en nu ga ik heel even informatief doen! Lees hieronder wat de BBG precies inhoudt en hoe het er uit ziet.

Bikini Body Guide

Het BBG programma heeft twee “delen”: een krachttraining (resistance) en cardio (LISS). Ik zal daar meer uitleg over geven. Na de vierde week komt er HIIT bij, maar daar schrijf ik in een andere blog over. 

Maar eerst: wat heb je nodig in huis?

                 Ik raad wel aan om een goede yogamat te kopen, dan krijg je ook minder last van pijnlijke plekken vanwege de harde vloer. 

Krachttraining 

In het programma staan verschillende workouts (oefeningen) voor je armen, buik en benen. Dit doe je 3x per week, bijvoorbeeld op iedere maandag, woensdag en vrijdag. Per dag staan er twee circuits met elk 4 oefeningen. Je hebt dan je telefoon nodig om een timer te zetten op 7 minuten. Voer dan op je eigen tempo de oefeningen van de eerste circuit uit en herhaal de oefeningen totdat de 7 minuten voorbij zijn. Eventjes op adem komen en dan de telefoon weer op 7 minuten om de oefeningen van de tweede circuit te doen. Pauze en dan weer de eerste circuit in 7 minuten en daarna (met weer een adempauze uiteraard) de tweede circuit, óók in 7 minuten. Dan heb je in totaal 28 minuten intensief getraind!

Before and after

MAAR… voordat je begint met trainen, maak je eerst foto’s van je lichaam. Iedere week (of twee weken, wat je prettig vindt) maak je foto’s en dan zul je zien hoe je lichaam verandert!

Cardio

Maandag, woensdag en vrijdag doe je dus de krachttraining. Op de andere dagen, bijvoorbeeld dinsdag, donderdag en zaterdag doe je 30-45 minuten aan cardio. Dit kan zijn: op een stevig tempo wandelen, fietsen of zwemmen. Je kan bijvoorbeeld fietsen van/naar werk of met je hond een stuk gaan wandelen. Ik heb zelf thuis een hometrainer staan, maar ik vind het wel lekker om naar buiten te gaan. Dit kun je dus helemaal zelf afwisselen, het is belangrijk dat je het leuk houdt voor jezelf!

Nog even een duidelijk overzicht van de krachttraining en cardio t/m week 4:

           Deze #wannabefitgirl gaat de uitdaging aan! ??

Dat betekent dat ik maandag 2 maart 2020 van start ga met de eerste training! Op de maandagochtend zal ik eerst wat before foto’s maken. Iedere zondag (rustdag) zal ik een moment nemen om te reflecteren. Dat is dan gelijk het moment om een update schrijven. Lezen jullie mee? ? Als alles volgens planning gaat, zal ik rond eind mei klaar zijn met de 12-weken challenge. Dan maar kijken of ik dan nog steeds een wannabe fitgirl ben of dat ik ben getransformeerd in een échte fitgirl! ?

Heb ik je enthousiast gemaakt? Wil je meedoen aan de challenge? 

Let me know – vind ik alleen maar heel leuk! 

Tot snel en liefs,

Azra

6 gedachten over “Wannabe fitgirl”

 1. Als ik het al lees ben ik al moe haha!
  Ik hou t maar bij 1x per week zwemmen.
  Ik heb vroeger ook aan wedstrijd zwemmen gedaan! Maar super goed als je t vol gaat houden Azra!

 2. Wow, lekker bezig!
  Jij kan dit ??
  Wie weet, motiveert het mij een fit mommy te worden ???

  Leuk ook dat je bent gaan bloggen en dat je dit misschien ook wel wilt gaan doen in gebarentaal.

  Succes! ?

  1. Hihi thanks Samantha voor je lieve reactie!
   Let me know als je mee wilt doen ?
   Geniet maar eerst nog van de kleine Sven ? !

 3. Heeel tof om te lezen van je! Ik wist niet dat je aan wedstrijdzwemmen hebt gedaan (ik ook, toen ik nog kind was!), super tof 🙂 En ja, de struggles met fit worden etc. herken ik enorm, dat weet je.. het blijft een levenslange uitdaging, maar echt super top dat je nu deze BBG oppakt de komende weken! Succes en ik weet zeker dat je het kan, daar twijfel ik niet aan <3 liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *