Vrienden & “collega’s”?

Hoe is dat eigenlijk, om vrijwilligerswerk te doen met vrienden van de basisschool?

We gaan eventjes 10/20 jaar terug in de tijd (ik voel me oud). Een vriendin en ik spraken altijd af om hetzelfde te dragen: “we doen morgen die K3-shirt aan met een spijkerrok en onze haar in een staart!” zodat we in de pauze een K3 liedje na konden dansen voor ons publiek (aka de juffen). “Van Afrika tot in Amerika. Van op de Himalaya tot in de woestijn … Alle kleuren van de regenboog”. We kozen ook altijd uit wie van de K3 we wilden zijn: Karen, Kristel of Kathleen?

Of die ene crush die via-via liet doorschemeren dat hij je leuk vond. En ik vond het wel grappig. Die eeuwige “Ik vind jou leuk, wil je verkering?” en een weekje later het uitmaken omdat je alweer een andere crush had. Dit keer Tom van Tokio Hotel. Ik wist helemaal niks van hun muziek af, maar omdat iedereen de Tokio Hotel zo leuk vond was ik ook fan. Ik kon toch niet achterblijven?

Ook was de Diddl een enorme hit. Een witte springmuis. Iedereen had een blaadje of een knuffel van Diddl en/of Diddlina. De blaadjes ruilden we met elkaar, er waren zelfs ook blaadjes met geurtjes erop. Zó lekker. De ‘ruilhandel’ deden we heel serieus en trouw: elke dag nam iedereen zijn/haar map mee en gingen we samen zitten in de pauzes. En als je de map compleet had: dan was je echt populair! Goeie ouwe tijden. Daarnaast niet te vergeten: de paarden tijdschriften die we aan elkaar uitleenden (voorwaarde was wel dat je óók op paardrijden zat). Serieuze dingen.

Samen de jeugd beleven met alle leuke en ondeugende momenten die ons hebben gemaakt tot wie we vandaag zijn. En dan daar 20 jaar later nog steeds bevriend mee zijn. Zelfs samen vrijwilligerswerk doen. We nemen het net zo serieus als de Diddl-ruilhandel: we komen trouw 1-2 keer per maand bij elkaar om met elkaar te vergaderen.

Wat houdt ons vrijwilligerswerk in? We zitten in het bestuur van Swan Harbour, een jongerenorganisatie voor dove en slechthorende jongeren uit Rotterdam en omgeving. We krijgen enorm veel steun van Swedoro (toppers zijn het!). We organiseren verschillende leuke, gezellige en leerzame evenementen. Hoe is het eigenlijk om met je jeugdvrienden samen te werken en een feest of zelfs een cultuurweekend (aka Deafival) mee te organiseren?

Ik kan het je vertellen: het is heel leerzaam. Je bent ineens zakelijk met elkaar bezig en je leert elkaar op een andere manier kennen. Er worden ineens andere kwaliteiten en valkuilen in het licht gebracht tijdens al die samenwerkingen. Je laat namelijk een andere kant van jezelf zien, de houding die je waarschijnlijk op school of op het werk hebt. Dat is heel anders dan de houding die je hebt als je onder vrienden bent. Want je praat dan over budgetten en begrotingen, programma’s en ideeën, netwerken en samenwerkingen. Even geen verhaaltjes over het weekend (dat komen na de vergaderingen).

Bij Swan Harbour ben je er om te groeien en om te leren. Er worden complimenten en opbouwende feedback gegeven. We hebben vanaf het begin aan met elkaar afgesproken om het persoonlijke stukje en de zakelijke stukje gescheiden te houden. Tot de dag van vandaag ben ik er nog weleens verbaasd over hoe goed we dat kunnen. Natuurlijk hebben we weleens botsingen, dat gebeurt in bijna iedere samenwerking, maar we praten het uit en gaan daarna weer door omdat we gezamenlijk een duidelijke missie en visie voor de ogen hebben. We waarderen elkaars inzet, we zijn zo verschillend van elkaar en vullen elkaar daarom goed aan. En niet te vergeten: de eeuwige humor met de inside jokes kunnen echt niet ontbreken.

Nu staat ons een spannende uitdaging te wachten, namelijk de cultuurweekend op 24, 25 en 26 april 2020! We willen alles uit de kast halen om hier een fantastische evenement van te maken. Ik ben echt heel erg enthousiast! We hebben zulke mooie flyers, grappige promotie filmpjes, interessante gasten die lezingen komen geven en veel inspirerende personen die leerzame dingen zullen delen, grappige shows en gezellige feesten op het programma gepland staan! Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt mede dankzij de fantastische vrijwilligers die ons gaan helpen! We zoeken nog meer vrijwilligers, dus lijkt het jou leuk? Stuur me gerust een berichtje of stuur een mail naar deafival2020@gmail.com!

De toppers van Swan Harbour zijn de volgende personen: Bas, Cecilia, Dora, Melek, Sam en Zekiye. Tot kort geleden ook Anas en Silvio. Bedankt voor de samenwerking, ik leer veel van jullie! Dat we maar nog lang samen mogen werken en dat we de (jeugd)herinneringen nog lang mogen koesteren.

Zie ik jullie ook op de Deafival?! Zou erg leuk zijn!

Houd onze Facebook-pagina in gaten: https://www.facebook.com/events/486457922055325/.

Liefs, Azra

4 gedachten over “Vrienden & “collega’s”?”

  1. Oké, hoe zorg ik dat ik meldingen krijg van als je een nieuwe blog plaatst? Het leest echt heerlijk weg, je schrijft zo makkelijk! Dus. Kom maar op met meer. Ik kan niet wachten 🙂

    1. Hahaha super leuk! Qua melding/volgen; ik ben daar nog beetje een leek in, maar ik zet het sowieso in mijn Instagram stories als ik een nieuwe blog heb gepost :))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *