“Bosnische Srebrenica is Nederlandse geschiedenis”

Srebrenica, dat hebben jullie waarschijnlijk vaak zien voorbij komen op mijn Instagram (@azriice) en Facebook. Waar gaat dat nou precies over en waarom vind ik dat zo belangrijk? Velen van jullie hebben gevraagd naar het verhaal erachter. Voor meer verdieping verwijs ik jullie graag naar het website van Srebrenica NL (aan het einde van deze blog staat de link). Op de website staan verschillende interessante bronnen.

Srebrenica is een stad en gemeente in Bosnië en Herzegovina. Zoals de meesten van jullie het wel weten heb ik een Bosnische roots, waar ik trots op ben. Mijn familie komt niet uit Srebrenica, maar uit een andere dorp, waar de oorlog ook volop actief was. Het verhaal hierachter vind ik wel heel heftig. Mijn ouders moesten vluchten uit hun eigen geboorteland. Dit was ook zo voor heel veel andere Bosnische moslims, want het land was niet meer veilig voor hen. Buren werden vijanden, wandelen werd vluchten, de persoon telde niet meer mee, enkel het geloof. Was je een Bosnische moslim, dan was je niet meer veilig. Dat heeft er nu bijvoorbeeld voor gezorgd dat mijn familie gevlucht is en op dit moment verspreid over de hele wereld woont, van Amerika tot Australië. Op het eerste gezicht lijkt dit heel tof, want dan heb je heel veel buitenlandse logeeradresjes!

Maar waar men vaak niet aan denkt is het beperkt samenzijn van familie. Wat bijvoorbeeld Kerst is voor Nederlanders, is het Suikerfeest voor de moslims. Deze feestdagen viert men het liefst samen met familie, maar dat is nu voor ons niet altijd mogelijk. We waren een of twee keer toevallig op vakantie in Bosnië tijdens de Islamitische feestdagen, wat was dat ineens zo bijzonder. Zo met de familie samen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat er 25 jaar later nog steeds zulke gevolgen zijn van een oorlog…

Dit jaar, juli 2020, was het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica plaatsvond. En dit is ook Nederlandse geschiedenis. Het collectief Bosnian Girl probeert daarom de herdenking van Srebrenica structureel te verankeren in de Nederlandse samenleving. Om dit te bereiken, werden er 25 Bosnische Nederlanders van 25 jaar oud gefotografeerd + geïnterviewd. Daar was ik één van. De foto’s hebben gehangen op het plein in Den Haag en in Amsterdam. Onder ieder foto staat een persoonlijk verhaal.

Wil jij ook de foto’s en de verhalen bewonderen? Tot 15 januari zijn de foto’s nog te zien bij @kunstfortbijvijfhuizen. Wie weet waar ze daarna heen reizen… Wil je dit liever online bekijken? Dat kan ook, via de onderstaande bronnen.

Stay safe & wees lief voor elkaar!

Instagram: @srebrenicanlFotograaf: Robin de Puy

Facebook: Srebrenica is Nederlandse Geschiedenis

Website: http://www.srebrenicaisnederlandsegeschiedenis.nl/

Fotograaf: Robin de Puy

Bosnian Girl – met dank aan Daria Bukvić (@dariabukvic), Arna Mačkić (@arna_cat), Ena Sendijarević, Emina Ćerimović en Jasminka Beganović.

4 gedachten over ““Bosnische Srebrenica is Nederlandse geschiedenis””

  1. Ook al kwam het al vaker langs op Instagram, super tof dat je er alsnog een blog aan hebt gewijd, het is jouw geschiedenis en ook van Nederland, belangrijk dat je hierover schrijft! 🙂 <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *